Een lekkere jam is op zoveel manieren te gebruiken. Deze vlierbessen-appeljam gaat heel goed samen met (wild)paté, diverse kazen en scones (met clotted cream). Lees hieronder wat je precies nodig hebt en hoe je deze jam bereidt.
Ingrediënten:
- 500 gram vlierbessen
- 500 gram zure appels
- 1 kilogram suiker
- 2 eetlepels cider-/appelazijn of citroensap
- Kaneelstokje (eventueel)
Bereiding
Rits de vlierbessen van de takjes en spoel ze schoon in water. Schil de appels, ontdoe ze van het klokhuis en snijd in stukjes. Meng de vlierbessen, appelstukjes en suiker met elkaar en doe vervolgens in een ruime pan samen met de azijn of citroensap. Voeg eventueel nog een kaneelstokje toe.
Laat het geheel tot de kook komen en blijf in deze fase goed roeren. Alle sappen komen nu uit het fruit en de suiker zal al snel oplossen. Eenmaal aan de kook laat je dit nog zo’n 45 minuten zachtjes pruttelen.
Doe de vlierbessen-appeljam in schone en gesteriliseerde potten en vul ze tot de rand. Doe meteen het deksel erop en zet ze op de kop om af te koelen. Er ontstaat hierdoor een vacuüm waardoor de jam langer houdbaar wordt.
TIP: Beschik je over een stoomoven? Deze is heel geschikt om de potten in te steriliseren! Laat de potten net zolang stomen als dat je ze zou koken.
Wil je deze vlierbessen-appeljam graag maken, maar heb je nog geen Vlier in gevonden? Klik hier voor tips over het herkennen en vinden van Vlier in jouw buurt!