Ingemaakte citroenen

Ingemaakte citroenen zijn citroenen die in het geheel op pekel worden gezet, al naar gelang met extra specerijen voor nog meer smaaknuances. Het is super eenvoudig om te maken en de smaak is na minimaal 1 maand wegzetten al pure umami.

Ingrediënten:

  • 10 citroenen
  • 12 eetlepels (Keltisch) zeezout
  • 1 kaneelstokje
  • 2 eetlepels venkelzaad
  • 2 eetlepels korianderzaad
  • 3 takjes tijm
  • 2 takjes munt
  • Weckpot

Bereiding

Snijd de citroenen in kwarten en leg deze in een schone (liefst uitgekookte) weckpot. Zorg ervoor dat je 1 flinke eetlepel zeezout per citroen toevoegt en dat het zout goed verdeeld is tussen de citroenen. Vul de weckpot aan met kraanwater zodat de citroenen net onder water staan. Voeg de specerijen en de kruiden toe met nog 1 extra eetlepel zeezout. Het is belangrijk dat de citroenen niet boven het water uitkomen! Om dit te voorkomen vul ik vaak een plastic (boterham)zakje met water en 1 eetlepel zeezout. Deze knoop ik dicht en leg ik bovenop de citroenen. Schud tot slot de weckpot een tijdje zodat al het zout is opgelost en de citroenen in een pekel staan.

De weckpot kan je nu koel en donker wegzetten. De citroenen gaan fermenteren en worden naargelang steeds lekkerder van smaak. Er komen gassen vrij bij dit proces wat maakt dat je om de paar dagen even de deksel van de weckpot moet openen, zodat deze gassen vrij komen. Na ongeveer 1 maand kan je de citroen(schillen) gebruiken in diverse gerechten en als garnering. Hoe langer je de pot laat staan, hoe beter de smaak overigens wordt!

TIP: Mijn favoriet is om deze ingemaakte citroenen (in combinatie met rozemarijn, tijm, knoflook en Ras el Hanout) te gebruiken bij kip uit de oven!

Wil je deze lekkere ingemaakte citroenen ook maken? Niets gaat boven fruit uit eigen tuin! Klik hier voor mijn tips over de verzorging van je eigen citroenboom.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *