Hoe herken je een blauwe bosbes?

Blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus) is een bladverliezende dwergstruik die meestal zo’n 15 centimeter hoog wordt, maar onder gunstige omstandigheden ook wel een hoogte van 45 centimeter kan bereiken. De takken zijn hoekig, groen van kleur en glad. De blaadjes zijn 8 tot 25 millimeter lang, felgroen, kort gesteeld en zeer fijn gezaagd. In de oksels bevinden zich rond mei – juni solitaire, roodachtig groene, belvormige bloemen. Een maand later, zo ongeveer in juli groeien op de plekken van de bloemen donkerpaarse bessen van 6 tot 8 millimeter in diameter. Het vruchtvlees en sap is violet tot donkerrood.

De vindplaats van de blauwe bosbes

De blauwe bosbes groeit op vochtige, arme en zure bodem in lichte naaldbossen, op heide en op rotsachtige ondergrond. De planten vermeerderen zich met ondergrondse uitlopers en vormen daardoor grote populaties. Ze is vrij algemeen in de oostelijke helft van het land. Woonachtig in deze omgeving, ken ik dan ook diverse bossen waar ik deze plant zeer vaak en in grote getale tegenkom.

Verschillen tussen de wilde blauwe bosbes en de blauwe bes

De blauwe bosbes wordt vaak verward met de (Amerikaanse) blauwe bessen (Vaccinium corymbosum) die in onze supermarkten te vinden zijn. Er zijn een aantal duidelijke verschillen die ik hieronder voor je op een rijtje heb gezet.

  • De blauwe bosbes is doorgaans een stuk kleiner dan de blauwe bes.
  • Het grootste verschil zit hem in de kleur van het vruchtvlees. De blauwe bosbes is vanbinnen violet tot donkerrood van kleur en de blauwe bes lichtgeel.
  • De plant van de blauwe bes geeft veel meer bloemen (die wit van kleur zijn) en dus ook veel meer vruchten per plant dan de blauwe bosbes.
  • Wat betreft de smaak ben ik persoonlijk geen fan van de grotere blauwe bessen uit de supermarkt. Ik vind het vruchtvlees vaak te zoet. De blauwe bosbes daarentegen vind ik daarentegen heel goed van smaak! Fris zuur en een beetje zoet.

Bereidingen

Uiteraard kan je heerlijke jam maken van dit lekkere besje. Ook kan je ze (gedroogd) gebruiken in cakes en muffins. De pas ontluikende bladeren van de bosbessenplant kan je plukken en gebruiken voor het zetten van thee.

Ben je op zoek naar  een goed boek over het herkennen en vinden van andere wilde eetbare bessen? Lees hier wat mijn favoriete wildplukboeken zijn! 

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *