Wat te doen met die mooie volle plant Oost-Indische kers in jouw tuin of balkon? Dit gerecht van Sergio Herman ‘carpaccio van artisjok met yoghurt en Oost-Indische kers’ uit het boek Sergio’s Smaakmakers is één van mijn favorieten op een zomerse dag. Het is fris, ziltig én peperig door de toevoeging van Oost-Indische kers. Deze hartige salade is zeer gemakkelijk om te maken en past perfect bij een mooi stukje vlees van de barbecue.
Ingrediënten:
- 10-12 artisjokharten op olie
- 1 citroen, sap en rasp
- 150 gram Griekse yoghurt
- 2 eetlepels rode wijn azijn (bijvoorbeeld: Cabernet Sauvignon)
- 15 blaadjes munt
- 50 gram pijnboompitten, geroosterd en fijngehakt
- 10 grote groene olijven, grof gesneden
- 3 gezouten ansjovisfilets, in kleine stukjes
- 4 plakjes Coppa di Parma, fijngesneden
- 100 gram Parmezaanse kaas, in brokjes
- mespunt chilivlokken
- blaadjes en bloemen Oost-Indische kers
- Olijfolie
- Fijn gemalen zeezout en zwarte peper
Bereiding
Snijd de artisjokharten in dunne plakjes. Kruid ze dan met zeezout en peper en besprenkel met olijfolie en het sap en de rasp van een halve citroen. Bewaar ook nog wat citroensap voor later.
Maak vervolgens een yoghurtdressing. Dit doe je door de Griekse yoghurt op smaak te brengen met olijfolie, zout, peper en de rode wijn azijn.
Scheur de blaadjes munt in ongelijke stukken. Rooster daarna de pijnboompitjes in een droge pan tot ze mooi goudbruin van kleur zijn. Hak ze daarna in fijne stukjes.
Schik de artisjokharten mooi plat naast elkaar op een bord en verdeel hierover de olijven, ansjovis, Coppa di Parma, pijnboompitten en brokjes Parmezaanse kaas. Werk dit tenslotte af met de yoghurtdressing, zwarte peper, chilivlokken, olijfolie, Oost-Indische kers en nog een beetje citroensap.
Wil je dit gerecht ook maken, maar beschik je nog niet over Oost-Indische kers? Lees hier hoe je dit plantje zeer gemakkelijk in je eigen tuin of balkon laat groeien.
Geïnteresseerd geworden in het boek Sergio’s Smaakmakers? Bestel het hier!