Citroenen worden in mijn keuken veel gebruikt, dus hoe gaaf is het om ze in je tuin te zien groeien en te kunnen plukken van je eigen citroenboom?
De verzorging van een citroenboom
Mijn citroenboom staat in een ruime pot met speciale potgrond voor mediterrane planten op een zonnig plekje in de tuin. Hier staat overigens niet de hele dag de zon op; ik heb het idee dat de bladeren fletser worden wanneer ze de hele dag in de zon staan te ‘bakken’. Ik geef in droge periodes regelmatig een beetje water, om te voorkomen dat de kluit te lang in het water staat en er wortelschade ontstaat. Gebruik het liefst kalkvrij water of regenwater. Wanneer de citroen vol in bloei staat en veel citroenen aan het ontwikkelen is, voeg ik wekelijks meststoffen toe speciaal voor citrusbomen. Pas op met snoeien. Hier houdt de citroenboom niet zo van aangezien het energie in de takken opslaat. Mocht je het toch nodig vinden dat jouw citroenboom een knipbeurt nodig heeft, doe dit dan wanneer de boom in goede conditie is en snoei niet teveel in één keer weg.
Is de citroenboom winterhard?
Nee. Hoewel citroenbomen best tegen een tikje vorst kunnen, zijn ze niet opgewassen tegen de temperaturen die we in Nederlandse winters soms tegenkomen. Ik haal mijn citroenboom meestal rond oktober naar binnen en zet hem dan op een koele, maar wel lichte plek. Ik gebruik hiervoor de bijkeuken, maar je zou ook de serre als overwinterplekje kunnen gebruiken. In de herfst-/winterperiode geef ik weinig water, net voldoende om te zorgen dat de kluit niet uitdroogt. Halverwege mei zet ik mijn citroenboom weer lekker op het vertrouwde zonnige plekje in de tuin.
TIP: Zet je pot met citroenboom op een plantentrolley (plateau met wieltjes). Zo kan je het altijd naar een zonniger of juist schaduwrijker plekje rollen zonder je te vertillen.
Wil je met je zelf geplukte citroenen iets lekkers maken? Klik dan hier voor mijn recept van ingemaakte citroenen.