Plaag: Bessenbladrups

Hoe herken je de Bessenbladrups?

Elk jaar is het weer zover; een plaag in mijn kruisbessenstruik! Vorig jaar waren het de bladluizen die zich massaal tegoed deden aan de jonge, frisse blaadjes van mijn struik. Maar nu zijn het voor de tweede keer de larven van de Bessenbladwesp, ofwel de Bessenbladrups. Aangevreten bladeren zijn het eerste teken dat deze ongenode gast aanwezig is op jouw bessenstruik. Bij een eerste inspectie springen ze niet meteen in het oog – de kleine huftertjes verstoppen zich vaak precies aan de rand van het aangevreten blad -, maar bij langer kijken zijn ze toch wel duidelijk te zien. De Bessenbladrups is te herkennen aan een groen lijfje met een donker gekleurd kopje en (eenmaal volgevreten) een lengte van 1 a 2 centimeter.

Bestrijding van de Bessenbladrups

Gelukkig ben ik er dit jaar op tijd bij! Elke avond pluk ik de rupsen van de blaadjes om vervolgens onze kippen van een lekkere snack te kunnen voorzien. Vooralsnog heb ik de schade zeer beperkt kunnen houden. De eerste keer dat deze beestjes zich in mijn kruisbessenstruik huisden, waren ze al in grote getale aanwezig. Omdat ik geen gif wilde gebruiken heb ik een mengsel van lauwwarm water, groene zeep en (zonnebloem)olie in een plantenspuit gedaan en daar de struik flink mee ingespoten. Er ontstaat dan als het ware een glibberige glijbaan, waardoor de rupsen zo van de blaadjes afglijden. Ik heb dit zo’n 3 dagen achtereenvolgend volgehouden, maar helaas kon ik toen niet voorkomen dat er enkel nog een zielig kaal struikje overbleef. Hoewel de rupsen de bessen ongemoeid laten, zullen deze niet meer goed groeien en afrijpen zonder voldoende bladeren. Dus, mede (eetbare) tuinfanaten, houd je kruisbessenstruik goed in de gaten!

TIP: Probeer mezen aan te trekken in de tuin. Zij zijn niet alleen gek op (blad)luizen, ook deze rupsjes vinden ze heerlijk. Heb je toevallig kippen? Laat ze in de winterperiode rondscharrelen bij de kruisbessenstruik. De larven van de Bessenbladwesp bevinden zich dan namelijk in een cocon en overwinteren in de grond rondom jouw struik.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *