Hoe herken je de Tamme kastanje?
Tamme kastanjes (Castanea sativa) groeien aan bomen die zo’n 25 meter hoog kunnen worden. De bladeren zijn langwerpig en getand en kunnen 25 centimeter lang worden. In juli bloeit de Tamme kastanje; er zijn dan langwerpige en rechtopstaande stengels te zien. De vrucht die daarna ontstaat kan worden herkend aan een fijn stekelige groene bolster met daar binnenin 1 tot 3 noten. In oktober zijn de vruchten doorgaans rijp en vallen dan van de boom. Eenmaal op de grond verandert de kleur van de bolster van groen naar licht- tot donkerbruin en het opent zich waardoor de noten gemakkelijk te rapen zijn.
Verschillen tussen de Tamme kastanje en Paardenkastanje:
- De Paardenkastanje heeft grote witte bloemen en samengestelde bladeren.
- De bolsters van de Paardenkastanje zijn grof stekelig en bevatten doorgaans 1 vrucht (soms 2).
- De vruchten zelf zijn verschillend in uiterlijk. De Tamme kastanje is kleiner, heeft een puntje aan de bovenkant en bevat wit dons onder de schil. De Paardenkastanje is groter, rond en het dons aan de binnenkant ontbreekt.
- De vrucht van de Paardenkastanje is bitter en niet eetbaar.
Waar is de Tamme kastanje te vinden?
In en rond mijn woonplaats tref ik Tamme kastanjebomen vaak aan in parken en aan de rand van bossen. In woonwijken en in de omgeving van kinderboerderijen worden ze ook regelmatig aangeplant. Inmiddels hebben we ook een exemplaar in de tuin staan. Deze is helaas nog te jong om vruchten te geven.
Bereidingen met Tamme kastanje
Tamme kastanjes zijn lekker om zo rauw te eten, maar ik ben helemaal om sinds ik het roosteren / poffen van de noten ontdekt heb. De smaak ondergaat daardoor een enorme verandering en doet me denken aan een soort romige, zoete pindakaas. De structuur verandert van knapperig naar zacht en ‘creamy’.
Benieuwd hoe je Tamme kastanjes kan roosteren / poffen? Klik hier voor mijn recept!