Tamme kastanjes roosteren

Jarenlang vond ik Tamme kastanjes al lekker; ik at tijdens een wandeling altijd een handjevol rauw op, heerlijk… Eenmaal heb ik een potje kastanjecrème gekregen uit Frankrijk en was hier niet echt fan van, waardoor ik me eigenlijk nooit aan het roosteren van Tamme kastanjes gewaagd heb. Totdat we eens een hele lading uit het bos meenamen en na de wandeling in de overkapping, met haardvuur aan, toch nieuwsgierig waren geworden naar de smaak van geroosterde kastanjes. Sindsdien eten we ze niet meer op een andere manier! De smaak en structuur maken door het proces van roosteren een gigantische (positieve) transformatie door!

Benodigdheden:

  • Tamme kastanjes (zoveel als je op kunt ;-))
  • Gietijzeren pan (skillet) of bakplaat
  • Schilmesje

Werkwijze

Laat de Tamme kastanjes in de schil en kerf de bovenkant (puntje) of onderkant kruislings met een scherp mesje in. Als je de beschikking hebt over een open haard (of barbecue), leg de kastanjes dan in een gietijzeren pan en laat ze roosteren tot ze (gedeeltelijk) zwart blakeren en het schilletje open knapt. Daarna haal je de pan uit het vuur en laat je de kastanjes afkoelen. Je kunt ze daarna gemakkelijk uit de schil halen en lekker (als borrelhapje) oppeuzelen. Als je geen open haard of barbecue tot je beschikking hebt, kan je ze ook prima in de oven roosteren. Leg de ingekerfde kastanjes op een bakplaat en doe ze 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Smaak

De smaak van de rauwe Tamme kastanje is hartstikke goed, nootachtig, knapperig en soms een vleugje bitter. Bij het verwarmen (zoals roosteren) verandert de smaak echter behoorlijk. Het vruchtvlees wordt zoeter, romig en meer nootachtig van smaak. Ook de structuur maakt een verandering door. Het wordt zacht, smeuïger en licht korrelig. Je kunt hier vervolgens gemakkelijk een lekkere crème of pasta van maken en op brood smeren of serveren bij (herfst)gerechten.

Wil je weten waar je Tamme kastanjes kunt vinden en hoe je ze herkent? Kijk dan hier!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *