Zit je ook graag na een lange werkdag het liefst met je handen in de aarde? In eigen tuin bekijken wat er allemaal bloeit en groeit? Hoe insecten en vogels zich thuis voelen in jouw tuin? En geniet je ook van het plukken van fruit, noten, kruiden en eetbare bloemen en planten? Lees dan mijn artikelen vol met tips om dit te bewerkstelligen in jouw tuin!
Een duurzame tuin
Een tuin vol eetbaar lekkers komt pas echt goed tot stand wanneer jouw tuin beschikt over gezonde en voedzame grond, biodiversiteit en insecten. Op mijn wandelingen door de wijk zie ik geregeld betegelde of strak aangeharkte en geschoffelde tuinen, waar geen blaadje of takje op de grond ligt en vooral hortensia’s in bloei staan. Veel van hetzelfde dus, en helaas niet goed voor insecten en daarmee de bestuiving van bloemen en de vogelpopulatie. Al jaren horen we geluiden dat het bijenaantal terugloopt, tuinders klagen over onvoldoende bestuiving van hun fruitbomen en de vogelpopulatie terugloopt. En wat dacht je van de opkomst van de eikenprocessierups of de buxusrups? Zonder voldoende diversiteit in planten-, bloemen- en bomensoorten in woonwijken en tuinen is het wachten tot een plaag zich aandient. Mens, dier en plant zijn enorm gebaat bij voldoende biodiversiteit, iets wat de duurzame tuin kenmerkt. En een duurzame tuin kan je overal creëren, op je eigen grond, balkon en terras. Alle beetjes helpen en ik help je graag op weg!
Een goed begin, is een goede grond
Lang ben ik er ingetrapt. Schoffelen, spitten, onkruid wieden en bladeren wegharken. Het staat immers mooi, zo’n opgeruimde of ‘winterklaar’ gemaakte tuin en ik dacht er goed aan te doen. Echter, besefte ik toen nog niet dat het bodemleven hier erg onder lijdt. Onder de grond vindt namelijk een vernuftig samenspel plaats waarin bacteriën, wormen, schimmels en andere micro-organismen de omstandigheden creëren waarin jouw planten uiteindelijk gaan groeien. Dit bodemleven kan je stimuleren of afbreken, afhankelijk van de keuzes die je maakt.
Hoe verbeter je de grond?
Zonder meteen op omvangrijkere projecten in te gaan, zoals het maken van een compostbak of een wormenhotel; je kan namelijk heel simpel beginnen: STOP met schoffelen, spitten, onkruid wieden en het wegharken van bladeren in de herfst. Door schoffelen en spitten verstoor je de grond, verlies je CO2 en verarm je de grond. Deze zal zich willen herstellen door onkruiden te laten groeien die de grond weer verrijken (met de opslag van CO2). Als de bodem met rust gelaten wordt, zal deze uiteindelijk een luchtiger en lossere structuur krijgen, waar micro-organismen zich ongestoord kunnen ontwikkelen en de vruchtbaarheid toeneemt.
Het meeste onkruid laat ik sinds een aantal jaren in de tuin groeien, vanwege nieuwsgierigheid wat die plantjes eigenlijk brengen – tot mijn verbazing ontstaan soms de mooiste bloemen! – en omdat ik toenemend wijzer wordt over de eetbaarheid van sommige van deze plantjes. Wanneer een mooie bloem of goede smaak uitblijft, trek ik het eenmaal volgroeide onkruid er alsnog uit (ook veel makkelijker dan die kleine plantjes) en verschaf ik de kippen een lekker maaltje. Wellicht dat er zich het jaar erop een mooier of smakelijker stuk onkruid aandient :-).
Tenslotte bewijs je de grond in jouw tuin een ongelofelijke dienst als je de afgevallen bladeren laat liggen. Het organisch materiaal zal (vooral) in herfstomstandigheden – regen afgewisseld met zon – verteren en de bodem van benodigde voedingsstoffen voorzien. Wormen eten de bladeren, scheidden vervolgens zeer voedingsrijke wormenpoep uit en maken tevens de grond luchtiger, iets waar de wortels van jouw planten heel blij van worden. Bijkomend voordeel is ook dat water makkelijker in de grond opgenomen wordt en tegelijkertijd minder snel water verliest (door de dikke laag bladeren) en daarmee dus minder snel uitdroogt. In de winter verschaft het bladerdek bescherming van jouw planten tegen vrieskou, biedt het een overwinteringsplek voor bepaalde insecten en maken de planten in het voorjaar een goede start door de voedselrijke, luchtige grond die is ontstaan.
De biodiversiteit verbeteren
- Oost-Indische kersHoe zaai en verzorg je Oost-Indische kers? Welke varianten zijn er allemaal en wat is eetbaar aan de plant?
- Tamme kastanjeHoe herken je de Tamme kastanje en onderscheid je hem van de (wilde) Paardenkastanje? Hoe kan je Tamme kastanjes bereiden?
- Tuinieren in pottenVoordelen van tuinieren in potten, waar moet je op letten, tips en musthaves!
- CitroenboomCitroenboom: verzorging en is het winterhard?
- Plaag: BessenbladrupsHoe herken je de Bessenbladrups, wat is een goede bestrijding van deze rups? Lees hier alles over de Bessenbladrups plaag!
- Jalapeno-pepersHoe kom je aan de zaden van jalapeno-pepers, hoe verzorg je ze tot mooie stevige planten en hoe smaken ze?
- DaslookDaslook (Allium Ursinum) is misschien wel één van de beste wilde eetbare planten. Het is een plant die graag groeit in (loof)bossen; op schaduwrijke, vochtige en voedselrijke grond. In het vroege voorjaar komt Daslook tevoorschijn met matgroene, lange, elliptische bladeren.