Hoe fantastisch is het om je eigen maaltje bij elkaar te kunnen plukken in de Nederlandse natuur? Eetbare wilde planten, kruiden, bessen, noten en paddenstoelen zijn in elk seizoen te vinden. Ik neem je graag mee in mijn plukervaringen!

Is wildplukken toegestaan?

Op openbare terreinen mag je planten, bessen, bloemen, paddenstoelen en noten voor eigen consumptie verzamelen. Hiermee wordt een hoeveelheid van ongeveer 250 gram bedoeld (vergelijkbaar met een vol bakje champignons). Het op grote schaal en/of commercieel plukken wordt in Nederland beschouwd als diefstal en/of beschadiging van het terrein. Ook beschermde planten, bomen en struiken moeten ongemoeid worden gelaten. Dit zijn er in Nederland niet veel. Zie voor meer informatie de Rode Lijst van de Flora- en faunawet voor de status van de plant die je wenst te plukken. Het plukken van paddenstoelen is in Nederland wat strakker gereguleerd. In sommige gemeenten is het plukken van paddenstoelen op basis van gemeentelijke verordeningen namelijk niet toegestaan.

Regels en plukadviezen (volgens KNNV):

  • Pluk alleen op terreinen waar je mag komen en overleg zo nodig met de terreineigenaar of -beheerder.
  • Zorg dat je kennis van zaken hebt. Met andere woorden; weet wat je plukt. Er zijn diverse giftige planten en paddenstoelen waar je misselijk of ernstig ziek van kunt worden; een klein aantal zijn dodelijk. Kijk ook uit bij plekken waar bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, zoals akkers of langs wegen.
  • Verstoor de omgeving niet; breek geen takken af, graaf geen planten uit, loop niet door bijzondere begroeiing en vertrap geen planten of paddenstoelen.
  • Let op dat de soort blijft. Wanneer je lokaal alle vruchten, zaden of noten plukt kan een soort verdwijnen of op zijn minst moeite ondervinden in het voortbestaan. Pluk een klein deel en toon respect.
  • Je bent niet alleen. Denk aan een ander, zowel dier als mens. Laat daarom altijd wat vruchten, zaden of noten hangen. Zorg ervoor dat iedereen kan genieten van het moois onze natuur te bieden heeft.
  • Tamme kastanje
    Hoe herken je de Tamme kastanje en onderscheid je hem van de (wilde) Paardenkastanje? Hoe kan je Tamme kastanjes bereiden?
  • Eekhoorntjesbrood
    Eekhoorntjesbrood herkennen en onderscheiden. Waar kan je Eekhoorntjesbrood vinden en hoe kan je het bereiden?
  • Kruisbes
    De Kruisbes (Ribes uva-crispa) herkennen in het wild, planten in eigen tuin en bereiden!
  • Blauwe bosbes
    Blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus) herkennen in het wild, de vindplaats ontdekken, onderscheiden van de blauwe bes en bereiden.
  • Mijn 3 favoriete boeken over wildplukken:
    Hoe herken je wilde planten? En wat kan je er vervolgens mee doen in de keuken? Met deze 3 favoriete boeken over wildplukken weet je het zo!
  • Vlier
    Hoe kan je Gewone Vlier (Sambucus Nigra) herkennen? Wat zijn de vindplaatsen van Vlier en hoe kan je de vlierbessen bereiden?
  • Daslook
    Daslook (Allium Ursinum) is misschien wel één van de beste wilde eetbare planten. Het is een plant die graag groeit in (loof)bossen; op schaduwrijke, vochtige en voedselrijke grond. In het vroege voorjaar komt Daslook tevoorschijn met matgroene, lange, elliptische bladeren.